Sivujen suojelija

Sivujen suojelija

perjantai 11. tammikuuta 2013

мир Путина - PUTININ MAAILMA


Joulukuussa Venäjällä järjestettiin taas Presidentin kyselytunti. Venäjän totuus on toinen kuin lännen. Presidentti Vladimir Putin vastasi mm. Yhdysvaltain kritiikkiin – ja osoitti olevansa myös huumorintajuinen.


Putin järjesti 20.12. Moskovassa vuosittaisen tiedotustilaisuutensa, jossa hän vastaili venäläisten ja ulkomaisten toimittajien kysymyksiin. Kuvaajat ohjattiin Word Trade Centerin konferenssikeskuksen suuren saliin kaksi tuntia ja toimittajat tuntia ennen Putinin saapumista. Putin vastaili kysymyksiin neljän tunnin ja 33 minuutin ajan.

Suurin osa toimittajista oli venäläisiä, ja kaikki heistä saivat kysyä Putinilta mitä halusivat. Pyysipä yksi paikallistoimittaja Venäjän Aasian puoleisilta rajaseuduilta syntymäpäiväkortin lapselleen. Ja Putin kirjoitti.
Putinia pidettiin kovana johtajana, mutta huumorintajuton hän ei ole. Hän otti huumorilla vastaan jopa sen, kun eräs toimittaja siteerasi tunnettuja Putin-vitsejä.

Useaan kertaan tilaisuuden aikana Putin yritti luoda venäläisiin optimismia.
-         Meillä työttömyys on kehittyneiden valtioiden alhaisimpia ja bruttokansantuotteen kasvu vuonna 2012 suurimpia, eikä velkaa ole juuri ollenkaan.

Venäjän talous on todellakin paljon paremmassa kunnossa kuin  muiden kehittyneiden Euroopan ja Pohjois-Amerikan valtioiden – jos siis Venäjä luetaan kehittyneeksi valtioksi. Moni asettaa Venäjän samaan sarjaan isojen kehittyvien maiden Kiinan, Intian ja Brasilian kanssa.
Venäjä on hyötynyt kalliista öljystä. Öljyrahoilla on kehitetty valtiota ja nostettu palkkoja sekä sosiaalietuuksia. Venäjällä toteutettiin äskettäin eläkeuudistus, ja pienten lasten perheitä tuetaan monin keinoin.
-         Äitiysrahaa on nostettu, ja syntyvyys on lähtenyt nousuun, Putin iloitsi.


 Rosneft on Venäjän suurin öljyyhtiö ja öljyteollisuus on talouden kivijalka

Venäjää uhkaa Suomen tapaan pula nuorista kansalaisista, kun väestö ikääntyy vauhdilla. Siksi nuoria perheitä tuetaan. Myös lasten oikeudet ovat vahvasti esillä, mutta tilaisuudessa ei mainittu kertaakaan Venäjän ja Suomen ristiriitoja suomenvenäläisistä lapsista.
Sen sijaan Putin muisteli lämmöllä Tarja Halosen kanssa tekemäänsä vierailua alkuperäiskansojen tapahtumaan Saranskiin vuonna 2007. Halonen kuului harvoihin nykyisiin tai entisiin valtionpäämiehistä, jotka putin mainitsi nimeltä.

Maratontilaisuudessa puhuttiin lukuisia kertoja Venäjän lakialoitteesta, jossa kielletään venäläislasten adoptointi Yhdysvaltoihin. Aloite on yksi Venäjän vastatoimista Yhdysvaltain niin sanotulle Magnitski-laille.
Sergei Magnitski oli venäläinen lakimies, joka paljasti suuren veronkierron Venäjällä. Tapaukseen oli sekaantunut venäläisiä viranomaisia. Magnitski päätyi kuitenkin itse selliin ja kuoli tutkintavankeudessa. Lännessä on epäilty  sekä Magnitskin saamia syytteitä että kuolemansyytä tekaistuksi.
Magnitski-laki estää tapaukseen liitettyjen venäläisviranomaisten matkustamisen Yhdysvaltoihin.
         - Magnitskia ei kidutettu. Hän kuoli sydänkohtaukseen, Putin totesi lännen väitteistä.

 Sergei Magnitskin hauta

Ovatko Venäjän ja Yhdysvaltain välit kylmenemässä? Presidentti totesi, että maiden väleihin on tullut säröjä Irakin sodasta alkaen.
-         Amerikkalaiset sanoivat: ”Tulimme, näimme, valloitimme.” No, Saddam Hussein teloitettiin, mutta maa on hajoamispisteessä. Yhdysvaltain hyökkäyksen jälkeen Irakissa on ollut todennäköisesti enemmän uhreja kuin koko Husseinin hallinnon aikana.

Irakin kokemukset näyttävät vahvistaneen Putinin näkemystä Syyrian tilanteesta. Länsivaltiot ovat asettuneet valtion joukkoja vastaan taistelevien kapinallisten puolelle. Venäjä puolestaan on ollut pitkään Syyrian tärkein tukija ja liittolainen.
-         Syyria on kypsä muutoksiin, Putin totesi.
-         - Emme silti halua, että oppositio valtaan päästyään alkaa taistella nykyistä hallintoa vastaan, joka on siirtynyt oppositioon. Heidän tulee sopia, kuinka elää jatkossa, ja vasta sitten vaihtaa valtaa. Ei toisinpäin, niin että ensin tuhotaan kaikki ja sitten katsotaan, mitä tehdään.

Presidentti Putin muistuttu, että hän ei pidä Yhdysvaltoja Venäjän vihollisena eikä Yhdysvallat hänen käsityksensä mukaan Venäjää.

Tästä huolimatta Putin sivalsi läntistä suurvaltaa useaan kertaan.
-         Guantamo, jossa ihmiset pidetään vuosia vangittuna ilman syytteitä. Se on käsittämätöntä. Nämä vangit eivät ole ainoastaan vankeina ilman syytteitä, vaan he kulkevat kahleissa kuin keskiajalla. He laillistavat kidutuksen omassa maassaan.
-         - Entä jos meillä olisi jotain vastaavaa? Meidät olisi syöty elävältä ajat sitten. Se olisi ollut maailmanlaajuinen skandaali. Mutta heidän maassaan kaikki ovat hiljaa. He ovat monta kertaa luvanneet lopettaa Guantamon, mutta se on yhä toiminnassa. Emme tiedä, ehkä siellä yhä käytetään kidutustakin.

Putin jatkoi Yhdysvaltain kritisointia nostamalla esiin CIA:n salaiset vankilat.
-         Onko ketään rangaistu niistä? Ja silti he keskittyvät meidän ongelmiimme. no, kiitos, me olemme tietoisia niistä.

Putin puolustautui painokkaasti, kun häntä syytettiin öljymiljardööri Mihail Hodorkovskin vangitsemiseen vaikuttamisesta. Hodorkovski pidätettiin vuonna 2003, ja hän sai lopulta 13 vuoden vankeustuomion kavalluksesta ja rahanpesusta. Moskovalainen oikeusistuin lyhensi tuomiota kahdella vuodella samana päivänä, kun Putin järjesti tiedotustilaisuutensa. Hodorkovski vapautuu näillä näkymin vuonna 2014.
-         Tehdään nyt tämä selviksi. Minä en ole vaikuttanut mitenkään poliisin, syyttäjän tai oikeuden toimintaan. Pysyin kaukana siitä tapauksesta.

 Mihail Hodorkovski

Putinin suurimmaksi synniksi lasketaan korruption yleisyys Venäjällä. Hän on puhunut vuosia korruption vastaisesta taistelusta ja tehnytkin paljon asioita, mutta ne eivät ole juuri vähentäneet korruptiota. Korruptio Venäjällä on satoja vuosia vanha perinne, ja sen kitkeminen vie vuosikymmeniä. Putin käytti vanhaa tarinaa vertauksena.
-         Pietari Suuri määräsi valtakunnansyyttäjä Pavel Jaguzinskin teloittamaan varkaat, jolloin valtakunnansyyttäjä totesi: ” Teidän armonne, haluatteko menettää kaikki alamaisenne?”

Putin esiintyi uskottavasti ja perusteli huolellisesti näkemyksensä. Kaikki tiedot tulivat hänen päästään, eivät papereista tai avustajilta. Hän ilmiselvästi elää eri todellisuudessa kuin länsi tai venäläinen oppositioliike. Siksi hän vastaa myös tiukkoihin kysymyksiin niin uskottavasti. Putin näkee maailman eri silmin. Yhdysvallat julistaa vapautta ja demokratiaa. Putin muistutti moneen kertaan, että hänellä ei ole mitään demokratiakehitystä vastaan.
-         Mutta olen myös luvannut, että vuoden 1994 tapahtumat eivät tule toistumaan.
Venäjällä muistellaan yhä kauhulla vuoden 1994 ”mustaa tiistaita”. Tuona päivänä rupla romahti poikkeuksellisen rajusti, mikä ajoi koko talouden paniikkiin. Putinille taloudellinen vakaus tulee aina ensin, sitten vasta demokratia. Putin kuitenkin painotti, ettei hän kaihda demokratiaa.
-         Jostain syystä Venäjällä on käsitys, että demokratia on sama asia kuin trotskismi tai anarkia. Mielestäni kuri ja järjestys eivät ole vastakkain demokraattisen valtion kanssa.
Presidentti Putin ei suostu ottamaan vastaan kritiikkiä länneltä, sillä hänestä lännellä ei ole varaa.
Olen huono kristitty, sillä en usko toisen posken kääntämiseen. Jos meitä näpäytetään, meidän täytyy vastata siihen. Muuten meitä näpäytetään aina vain uudestaan.

Vladimir Putin
Владимир Путин
 
 Presidentti Putinin hiukset harmaantuvat, mutta 60-vuotias on vahvassa vedossa.

  • Syntynyt 7.Lokakuuta 1952 Pietarissa (silloinen Leningrad)
  • 1970-luvun alussa opiskeli juristiksi Pietarin yliopistossa
  • Työskenteli KGB:lle Venäjällä ja Itä-Saksassa vuoteen 1990
  • 1990-1994 Pietarin yliopistolla ja 1994-1996 Pietarin apulaiskaupunginjohtajana
  • Muutti 1996 perheineen Moskovaan presidentti Boris Jeltsinin hallinnon tehtäviin
  • Elokuussa 1999 Venäjän pääministeriksi ja saman vuoden viimeisenä päivänä presidentiksi
  • Presidentti vuodet 2000-2008 ja uudelleen vuoden 2012 keväästä alkaen

(Blogitekstissä olen käyttänyt artikkelia: APU 1/2013; Maailma Putinin silmin, Teppo Kuittinen , Kuvat: internet)

1 kommentti:

  1. Nuoriso venäjällä haluaa ja halajaa vihdoinkin VAPAUTTA ja kritisoi Putinia. Oppositiota ON.

    Mutta jos kritisoi Putinia, niin
    löytää itsensä vankilasta.

    Mr. Putin... FREE PUSSY RIOT- girls!

    VastaaPoista