Sivujen suojelija

Sivujen suojelija

tiistai 19. huhtikuuta 2011

MAAPALLOA KOETELLEITA KATASTROFEJA

Maapalloamme on koetelleet monenmoiset katastrofit ja eliölajien sukupuutot.

430 miljoonaa vuotta sitten ordoviikkikauden lopulla tapahtui ensimmäinen suuri joukkotuho.
Koko maapallon ilmanston oletetaan jäähtyneen, ja 85 prosenttia lajeista hävisi.

360 miljoonaa vuotta sitten devonikauden lopulla tapahtui toinen massasukupuutto. Se tuhosi 70-80 prosenttia lajeista. Devonkauden joukkotuho eteni aaltoina ja kesti kaikkiaan yli 20 miljoonaa vuotta.

Suurin joukkotuho tapahtui 250 miljoonaa vuotta sitten permi- ja triaskausien taitteessa: 95 prosenttia merissä ja maalla elävistä lajeista hävisi. Syynä on pidetty valtavia laavapurkauksia, valtamerten hapettomuutta ja meteoriitteja.

Trias- ja jurakauden vaihteessa 200 miljoonaa vuotta sitten kuoli yli puolet kaikista meressä elävistä lajeista.
Myös mantereella elämä kärsi kovia tappioita, mutta kolmen nuykyisen sammakkoeläinlahkon esi-isät selvisivät hengissä. Kuten aina tällaisten katastrofien jälkeen, eloonjääneet kehittyivät entistä monimuotoisemmiksi käyttäen hyväkseen vapautuneita ekologisia lokeroita, Jurakauden alussa vuorossa olivat liskot: alkoi dinosaurusten aikakausi. Nisäkkäät olivat kuitenkin jo valmiusasemissa dinojen jalkojen juuressa.

Liitukauden lopulla 65 miljoonaa vuotta sitten valtavan meteoriitin maahansyöksy tai massiiviset laavapurkaukset aiheuttivat viidennen massasukupuuton. Se veroitti dinosaurusten ohella viidenneksen kaikista selkärankaisista.

Tällekkin vekkulille kaverille tuli lähtö kuten sille kuuluisalle kupalle Töölöstä

Erilaiset taudit aiheuttavat lisäksi massakuolemia ja sukupuuttoja. Ihmisirotuakin luonto yritää harventaa tavalla jos toisellakin, mutta nykyinen lääketiede taistelee koko ajan vastaan.

Esimerkiksi eräs tappajasieni uhkaa (loissieni) sammakkoeläimiä tällä hetkellä. Saako se sammakkoeläimet häviämään maapallolta?

Yksi suuri uhka koko elämän sammumiselle on tietenkin se iso "JYTKY"! Tällä en tarkoita Perussuomalaisten murskavoitto 17.4. vaaleissa vaan isoa asteroidin osumaa maapallolle.
Nasa tarkaillee avaruutta herkiämättä juuri tätä vaaraa silmällä pitäen. Läheltä piti tilanteita on ollut.

Tähän mennessä kaikkien aikojen lähin asteroidin ohitus tapahtui 9. joulukuuta 1994, kun asteroidi 1994 XM1 ohitti maapallon ainoastaan 1/3 Kuun etäisyydestä eli runsaan 112 000 km:n etäisyydeltä.

Yksi ilmeinen osuma sattui Tunguskassa
Tunguskan räjähdys tapahtui vuonna 1908 Siperiassa Venäjällä Evenkian alueella. Tämän ilmassa tapahtuneen voimakkaan räjähdyksen syytä ei ole varmuudella saatu selville vieläkään, mutta todennäköisesti sen aiheutti asteroidin tai komeetan räjähtäminen ilmakehässä. Räjähdys oli voimaltaan suuren vetypommin luokkaa ja kaatoi valtavat määrät metsää ja sytytti metsäpaloja.

Tunguskan räjähdyksen kaatamia puita.

7 kommenttia:

  1. Sitä isoa JYTKYä voi tsekata meikän blogissa.
    Lisäisin vielä sen, että ilmakehän läpipäässyttä
    "kamaa" tulee avaruudesta päivittäin tonneittain.
    Joten odotellaan sitä kunnon JYTKYä,,,

    VastaaPoista
  2. Jytkyistä viis, sillä dinosaurukset syrjäyttivät plakeriaat ynnä muut edeltäjänsä jo triaskaudella, joskin melko loppuvaiheella. Mutta yleisesti ottaen dinouruksien valtakausiksi luetaan trias- jura- ja liitukausi..
    Ja minun aivan pakkoa kysyä, miksi ihmeessä kuvassa kököttää joku helvetin tryannosaurus, joka EI ollut suurin ja mahtavin!! Kyseinen laji on aivan liian yliarvostettu. Olkoonkin ,että Sue löydettin lähes täydellisenä ,jonkun maatilan pellolta...

    VastaaPoista
  3. Kappas siepparia, jopas likka heräs,,,
    Mut noi dinot olivat ja menivät, vai menikö se
    sittenkin niin, että niistä kehittyi lintuja ?
    Olen outsider biologiassa, mutta kysyn tolta siepparilta:
    -Kuinka kauan ihmisen/eläimen DNA säilyy ?

    VastaaPoista
  4. Vastaus Unisiepparille, miksi kuvassa T.Rex?
    Laiskuuttani laitoin kun tuli eka kuvana vastaan!

    VastaaPoista
  5. Hei sieppari, ellei Rex ollut suurin ja mahtavin
    PETO, niin kerro biologi meille mikä oli,,, yea?

    VastaaPoista
  6. hm, pahoittelen vastausteni hieman viipyilevää luonnetta; mutta muistaakseni DNA säilyy sellaisessa muodossa, että sitä voi kloonata, niin oliskohan ollut joku suunnilleen 100 vuotta? Toki DNA säilyy jossain muodossa sen jälkeenkin, mutta en ole juurikaan perehtynyt näihin mikroskooppisiin seikkoihin, vaan tiedä enemmän Giganotosauruksesta, joka oli kuin olikin keskimäärin suurempi kuin tuo "ah niin ihana ja mahtava tyrannosaurus"....
    on toki löydetty jotain tyrannosaurusyksilöitä, jotka olivat keskiverto giganotosaurusta isompia, mutta uskotaan muutaman luun perusteella, että giganotosauruksella olisi ollut joki alalaji, joka olisi ollut sitten se kaikkein isoin..
    Ja tuolloin liitukaudellaeli muutamia sauropodeja, kuten saltasaurus, joille oli kehittynyt luupanssareita selkäpuolelle ja tätä ei selitä muu kuin se, että niiden oli jotenkin kyettävä puollustautumaan giganoton hyökkäyksiltä, tyrannosaurus ei siihen olisi pystynyt, sillä sen pikkuisilla eturaajoilla ei kyllä monen tonnin painoista päivällistä napattu...
    Mutta uskotaan, että Spinosaurus olisi ollut suurin, pisin ja mahtavin petodinosaurus, sillä tuosta giganotosauruksen alalajista ei ole tarpeeksi tietoa, jotta väite voisi pitää paikkaansa. Spinosaurus ei kuitenkaan ollut mikään kaikkien kauhu ja mahtava lihaskimppu, vaan se kalasti itselleen valtavia kaloja nykyisen Egyptin maaperällä...
    joo selitinkö jo tarpeeksi?

    http://www.dinosaurtypes.net/images/Giganotosaurus/Giganotosaurus-graph.png

    VastaaPoista