Sivujen suojelija

Sivujen suojelija

tiistai 12. huhtikuuta 2011

VOSTOK 1 - Juri Gagarin, Maailman ensimmäinen avaruusmies

Juri Gagarin, Ensimmäinen ihminen avaruuteen 50 vuotta sitten.


Juri Aleksejevitš Gagarin, Юрий Алексеевич Гагарин

Tänään 12.4.2011 tuli kuluneeksi 50 vuotta ensimmäisestä miehitetystä avaruuslennosta.
Tämä tapahtui Neuvostoliiton avaruusohjelman lennolla Vostok1.
12.huhtikuuta 1961 Juri Gagarinista tuli ensimmäinen avaruudessa matkannut ihminen.
Matkakesti 1 tunnin ja 48 minuuttia jossa ajassa hän kiersi maapallon yhden kerran.

Vostok 1 :n laukaisu 12.4.1961
Baikonur, Neuvostoliitto

Viimeinen lääkärintarkastus. Gagarinin ruumiiseen oli kiinnitetty sensorit, joilla elintoimintoja tarkkailtiin lennon ajan. Hän otti lähtövalmistelut rennosti ja laski leikkiä teknikoiden kanssa, jotka auttoivat kosmonautin avaruusalukseen ja sulkivat oviluukun. Kello oli 9.06 paikallista aikaa 12.4.1961.

Gagarin kuuli, miten tukitorni liikkui pois raketin luota. Raketi tärähti vähän, kun moottorit käynnistyivät. Gagarin huudahti yksi-kantaan: "Antaa Mennä!" Raketti tärisi noustessaan. Pulssi noli 70-75 ennen ja jälkeen lähdön. G-voima nousi tasaisesti viiteen. Gagarin oli koko ajan yhteydessä lennonjohtoon, mutta puhuminen oli vaikeaa. Ykkösvaihe sammui ja Gagarin tunsi sen irtoamisen. Vostok-aluksen suojakuori irrotettiin, Gagarin näki avaruusaluksen ikkunasta ensi kertaa Maan ja taivaan ja totesi ne kauniiksi. Toinen vaihe syttyi, paloi aikansa ja sammui. Gagarin oli nyt avaruudessa, kiertoradallaan Maan ympäri. Hän näki Maan horisontin ja kirkkaat tähdet mustaa taivasta vasten. Häneltä meni 25 minuuttia saavuttaa oikea rata, mikä johtui siitä, että venäläiset raketit laukaistiin koilliseen Kamtsatkan niemimaan suuntaan. Amerikkalaiset nousivat yleensä runsaassa kymmenessä minuutissa avaruuteen, sillä heidän rakettinsa lähtivät kaakkoon Afrikan suuntaan. Mutta kaikki meni hyvin,ja Gagarin nousi ensimmäisenä ihmisenä Maan kiertoradalle ja avaruuteen.

Lennon 40 ensimmäisen sekunnin aikana lennonjohto olisi voinut laukaista Gagrinin heittoistuimella pois avaruusaluksesta jos se olisi ollut tarpeen. Lennonjohdolla oli valmiina kolme lehdistätiedotetta, kaksi siltä varalta , että lento epäonnistuu ja yksi tiedote, jos se onnistuu. Gagarinin lennosta ilmoitettiin vajaan tunnin päästä tiedotusvälineille. Voi sanoa, että koko Neuvostoliitto pysähtyi ja alkoi kuunnella uutisia.

Siperian yllä Gagarin siirtyi kaakkoon Tyynen valtameren ylle ja lennonjohdon kuulumattomiin. Gagarin koko painottomuuden outona, mutta hänellä ei ollut fyysisiä tai psyykkisiä ongelmia. Hän ryhtyi tekemään muistiinpanoja, mutta ei löytänyt heti kynää, joka oli ajelehtinut painottomuudessa jonnekkin. Kameraa ei ollut mukana. Ruokana hänellä oli putkiloihin pakattua lihaa ja suklaata, Syöminen sujui ongelmitta. Gagarin lensi nyt aikavyöhykkeen yli Maan pimeälle läntiselle pallonpuoliskolle. Vähää ennen kymmentä ammupäivällä hän oli vielä nukkuvan (!) Yhdysvaltain yllä ja saattoi ylpeänä ilmoittaa lennonjohtoon: "Olen Amerikan yläpuolella!" Laskuun valmistautuminen alkoi Afrikan yllä. Hän tunsi, miten jarruraketit syttyivät ja paloivat 40 sekuntia.

Neuvostoliittolaiset olivat kehittäneet aika erikoisen systeemin Vostok-aluksen paluuta varten. Aluksen huolto-osa irtosi paluussa, mutta ei kokonaan vaan jäi kaapelilla kiinni komentoalukseen. Sharik-huolto-osa oli muodoltaan sellainen, että tiheimmissä ilmakerroksissa se jarrutti Vostok-aluksen menoa ja piti sen kaapelin avulla sellaisessa asennossa, jossa Vostok osuu ilmakehään lämpökilpi edellä. Sitten kaapeli paloi poikki ja Sharik irtosi Vostok-aluksesta. Kosmonautti pyörähti rajusti ympäri selkä nyt menosuuntaan, kun Sharik kiskaisi Vostokin oikeaan asentoon. Amerikkalaisilla kääntyminen tapahtui ohjausrakettien avulla. Venäläinen järjestelmä ei ollut kosmonautille mukava eikä aina luotettavakaan. Vostok-aluksen olisi pitänyt irrota kymmenessä sekunnissa Sharik-osasta. Nyt Gagarin pyöri kaapelin päässä useita minuutteja kuin jojo ennenkuin kaapeli paloi poikki ja pyöriminen loppui
Vostok-alus syöksyi yhä syvemmälle tiheämpiin ilmakerroksiin ja lämpökilpi paloi pois. Gagariniin kohdistui hyvin raju 10 g-voiman rasitus. Ilmeisesti hän oli lähellä tajunnan menetystä, Lopulta aluksen vauhti hidastui ja Gagarin kuuli ilman suhisevan aluksen kylkiä vasten.

Gagarin laukaisi sitten itsensä heittoistuimella ulos Vostok-aluksesta seitsemän kilometrin korkeudesta. Maisema alla oli tuttu, sillä he olivat harjoitelleet laskeutumista samalla alueella. Heittoistuin irtosi ja hän laskeutui laskuvarjolla pellolle molemmille jaloilleen. Lähistöllä oli nainen ja pikkutyttö, jotka katselivat ihmeissään taivaista laskeutuvaa avaruusmiestä. Gagarin käveli heidän luokseen ja sanoi että hän on venäläinen ja juuri tullut avaruudesta. Kello oli 10.55 Moskovan aikaa. Pian paikalle ehti pelastusmiehistö. Kesti vielä puolitoista tuntia, ennen kuin onnistuneesta laskeutumisesta ilmoitettiin maailmalle. Pääsihteeri Hrutstsev soitti, onnitteli ja kyseli vointia. Hän sanoi myös, että Gagarinista oli tullut kuolematon.
(lainaus kirjasta:  Rakettimiehiä-Kilpajuoksu kuuhun, Ilpo Lagerstedt, Karisto Oy 2008)


Vostok 1 takaisin maan pinnalla

Юрий Алексеевич Гагарин
9. maaliskuuta 1934 Gžatsk, Neuvostoliitto – 27. maaliskuuta 1968

Juri Gagarin ei kuuluisan lentonsa jälkeen päässyt toiselle avaruuslennolle –NASA teki vastaavan päätöksen John Glennin suhteen (ensimmäinen Amerikkalainen avaruudessa). Gagarin toimi avaruuslentonsa jälkeen miehitettyjen avaruuslentojen lennonjohtajana. Gagarin kuoli 27.maaliskuuta 1968 Mig-15 UTI-harjoitushävittäjän lennolla koelento-olosuhteissa (painottumuuden simulointeja) lähellä Kirzatsin kaupunkia.

Gagarinin mukaan on nimetty eräs kraatteri Kuun pimeällä puolella, asteroidi ja Venäjällä sijaitseva kosmonauttien koulutuskeskus.


5 kommenttia:

  1. yea, hieno juttu,,, pioneerejä aina tarvitaan.
    Mutta väitätkö vastaan, jos ennustan ihmiskunnan
    tuhoksi asteroidin,,,?
    Ja tuhannen taalan kysymys:
    - Mistä ötökästä tulee aikanaan miljoonien vuosien kuluttua maailmaa hallitseva "otus"?

    VastaaPoista
  2. pahoittelen tälläistä epämääräistä tunkeutumista, MUTTA saanen esittää vastalauseen tuolle ihme Palille??

    Ihmisen tuhoksi EI koidu mikään asteroidi!! Se oli jo dinosaurusten kohtalo ja siksi juuri nisäkkäät menestyivät ja kehittyivät nykyiseen muotoonsa... Mikään ei taphadu kahdesti täysin samalla tavalla, etkenkään evolutiiviset asiat, olen varma siitä.
    Ihmisen tuhoksi koituu ennemminkin ilmaston muuttuminen, sillä onhan normaalia, että maapallon ilmasto-olosuhteet lämpenevät ja kylmenevät...
    Toisaalta tämä tarkoittaisi sitä, että matelijat nousisivat jälleen valtaa, mikä ei kuulosta järkevältä sekään..
    Mahdollisesti siis ihmisen "tilalle" kehittyy, jokin huippu älykäs ja fyysisesti menestyvä lintu. Piste.

    yea yeaa on kova pätemään randomeilla ajatuksillani xD

    VastaaPoista
  3. PHOH,,, saanen kyseenalaistaa ton siepparin?
    Tybyseni, teikän ajatusmaailma on kovin lyhyt.
    Asteroideja on paukkunut Tellukseen iät ja ajat.
    Monet tiedemiehet ovat sitä mieltä, että joskus
    jysähti valtava asteroidi Tellukseen,joka aikaan
    sai kuun,,,?
    Toi ilmaston muuttuminen ei ihmiskuntaa tuhoa.
    Jääkausia on aina ollut sykleittäin,, so F what?
    Oho, ettäkö matelijasta kehittyisi huippuälykäs
    LINTU... hehehehehhehee vuoden paras joke,,,
    Oikeesti porukat muuttaa jonnekin muualle, kun
    aika on kypsä,,, Siis ihmiskunta ei tuhoudu !!!

    VastaaPoista
  4. TUHOUTUU!!!!!!!!!!!!!!! kaikki eläinlajit tuhoutuvat aikojen saatossa.... tiedä sitten tuleeko ihmisestä "elävä fossiili"...
    Mutta kyllä ne siilit ja tuataratkin tuhoutuu aikanaan..
    Ja tietty joku asteroidi voi tuolta jostain tupsahtaa, mutta ihminen voi selvitä siitä. Muutama yksilö jää henkiin... tai riippuu kuinka kauan pölypilvi päättää jäädä leijailemaan...
    myönnä pois, etäolisi just hienoo, jos ihmisen korvaisi joku superlintu!! se voisi kehittyä esim. papukaijasta tai jostain petolinnusta :D

    VastaaPoista
  5. Sieppari, mee takakentälle inttämään ,,,
    Miljoonavarmaa on, että asteroidi tulla tupsahtaa
    Tellukselle,,, Koska ja kuin iso, on arvoitus,,,
    Mutta ihmisillä on jo siirtokuntia jonne paeta,
    joten WTF jostain saastuneesta Telluksesta,,,?

    VastaaPoista