Sivujen suojelija

Sivujen suojelija

keskiviikko 4. huhtikuuta 2018

MARTIN LUTHER KING JR.


Kansalaisoikeustaistelija Martin Luther Kingin kuolemasta 50 vuotta


Tänään tulee kuluneeksi 50 vuotta yhdysvaltalaisen kansalaisoikeustaistelijan Martin Luther Kingin kuolemasta. Hän kuoli salamurhaajan luodista 4. huhtikuuta 1968 motellin parvekkeella Memphisissä. King kuoli vain 39-vuotiaana.

King kannatti väkivallatonta kansalaistottelemattomuutta. Hänet muistetaan muun muassa kuuluisasta puheestaan I have a dream (Minulla on unelma), jonka hän piti vuonna 1963 Lincolnin muistomerkillä Washingtonissa järjestetyn mielenosoitusmarssin osallistujille. Puhetta oli kuuntelemassa noin 250 000 ihmistä.

Puheessaan King sanoi unelmoivansa, että hänen neljä pientä lastaan elävät jonakin päivänä valtiossa, jossa heitä ei arvioida ihonvärin vaan luonteen perusteella.

Martin Luther King syntyi tammikuussa 1929 Atlantassa Georgian osavaltiossa. Toimiessaan baptistikirkon pastorina King johti vuonna 1955 alkanutta ja vuoden kestänyttä Montgomeryn bussiboikottia. Sillä vastustettiin rotuerottelua paikallisbusseissa.

Vuonna 1963 King pidätettiin rotuerottelua vastustavien mielenosoitusten jälkeen. Vankilassa hän kirjoitti avoimen, Letter from Birmingham Jail -nimellä tunnetun kirjeen (Kirje Birminghamin vankilasta). Siinä King painotti rasismin väkivallatonta vastustamista.

Nobelin rauhanpalkinnon King sai 1964 juuri väkivallattoman vastarintansa takia.

Vuonna 1967 King tuomitsi Vietnamin sodan ja alkoi kampanjoida köyhyyttä vastaan Yhdysvalloissa.

Kingin murhasi valkoisten ylivaltaa kannattanut James Earl Ray.

King avioitui vuonna 1953 Coretta Scottin kanssa, ja he saivat kaksi tyttöä ja kaksi poikaa.



Martin Luther King, Jr. (15. tammikuuta 1929 Atlanta, Georgia – 4. huhtikuuta 1968 Memphis, Tennessee) oli baptistipastori ja ihmisoikeusaktivisti. Hän sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1964.[1]

Martin Luther King oli Yhdysvaltain kansalaisoikeusliikkeen keskeisiä hahmoja, joka 1950- ja 1960-luvulla ajoi erityisesti etelävaltioiden mustien kansalaisoikeuksien tunnustamista. Hän oli väkivallattoman kansalaistottelemattomuuden järkkymätön kannattaja ja onkin Mahatma Gandhin ohella väkivallattoman vastarinnan ajattelun tärkeimpiä kehittäjiä. Kingin syntymän kunniaksi vuoden kolmas maanantai, Martin Luther Kingin päivä, on Yhdysvalloissa yleinen vapaapäivä. Asetuksen hyväksyi presidentti Ronald Reagan 1986.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti