Sivujen suojelija

Sivujen suojelija

maanantai 12. syyskuuta 2016

DIVERTIKULOOSI

Eilen tuli ryypättyä rajusti! Nimittäin alla olevassa kuvassa olevaa ainetta.


Neljä litraa kumosin ja peräsuoli lauloi ryyppyjen tahtiin. Toisin sanoen suoritin suoliston tyhjennyksen tänään ollutta kolonoskopiaa eli paksusuolentähystystä varten.


Ei ollut Ilkalla kivaa vaikka 2 naista hääräsi alapään kimpussa.
Tällä kertaa oli harvinaisen kivullinen kolonoskopia.
Yli tunti meni kun ei meinannut letku upota. On kuulemma jäykistynyt suoli (kiva tietysti, että joku elin jäykistyy!).
Divertikkeleistä johtuu tämä homma, ja ne sitten kipeytyy siellä muutenkin. Divertikuloosi oli diagnoosi. Ei kuulemma vaarallista, mutta muuten hankalaa tuo kipuilu.
Ruokavaliota tai jotain kokeillaan. Lääkäritäti kertoo myöhemmin!
 
Divertikuloosi
 
 
 
Divertikuloosi on sairaus, jossa paksusuolen alueelle muodostuu pussimaisia pullistumia, divertikkeleitä, joita kutsutaan joskus myös umpipusseiksi. Divertikkelit syntyvät suolen  paineen vaikutuksesta, kun suolen limakalvo pullistuu suolen lihaskerroksen lävitse. Divertikkelit ovat usein oireettomia ja hyvin tavallinen löydös.
Divertikuliitiksi sairautta kutsutaan silloin, kun divertikkelit tulehtuvat. Useimmilla ihmisillä divertikuliitti aiheuttaa vatsakipua etenkin vasemmalla alavatsalla. Kipu on voimakasta ja voi ilmaantua yllättäen. Kivun aste voi vaihdella päivittäin. Muita oireita voivat olla oksentelu, pahoinvointi, kylmänväreet, kuume, kouristelut, painonlasku ja suolen toiminnan vaihtelut.
Esiintyvyys ja syyt
Divertikuloosia esiintyy yleisemmin ikääntyneellä väestöll.  Alle 30-vuotiailla divertikuloosi on verraten harvinainen, sen esiintyvyys on 1-2 %:n luokkaa. Yli 80-vuotiailla esiintyvyys on 50-66 %.  Tutkimusten perusteella näyttää siltä, että mitä enemmän divertikkeleitä on, sen suurempi riski on sairastua divertikuliittiin. Noin 15-20% divertikuloosipotilaista saa myöhemmin divertikuliitin. Lisäksi vasemman puoleisen, eli laskevan paksusuolen, divertikuloosiin näyttää liittyvän ärtyvän suolen oireyhtymä, IBS.
Divertikuloosin ei ole havaittu johtuvan mistään tietystä syystä, mutta sen on havaittu olevan yhteydessä vähäkuituiseen ruokavalioon. Esimerkiksi Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa sairaus on huomattavasti yleisempi kuin Aasiassa ja Afrikassa, jossa syödään runsaskuituisempaa ruokaa. Vähäkuituinen ruokavalio johtaa usein ummetukseen, jossa ulostaminen on vaikeaa ja tapahtuu ponnistellen. Tämä altistaa divertikkeleiden synnylle.
 
Divertikuloosille altistavia tekijöitä:
•Vähäkuituinen ruokavalio
•Liikkumattomuus
•Ylipaino
 
Muut sairauden syihin liittyvät tekijät riippuvat iästä, elämäntyylistä, asuinpaikasta, geeneistä ja etnisestä taustasta.
 
 
Hoito
 
Divertikuloosia ei sinänsä hoideta. Tulehduksen elli divertikuliitin hoitokeinot riippuvat potilaan oireiden vaikeusasteesta. Jos oireet ovat lieviä, voidaan divertikuliittia hoitaa ruokavalion muutoksilla ja antibiooteilla. Alussa hoidoksi suositellaan lepoa ja pehmeärakenteista tai nestemäistä vähäkuituista ruokavaliota. Muutaman päivän kuluttua, kun oireet ovat helpottaneet, ruokavalion kuitupitoisuutta lisätään pikkuhiljaa.
Akuutti divertikuliitti taas voi vaatia lääkärillä käyntiä ja sairaalahoitoa. Akuuttia divertikuliittia hoidetaan suonensisäisillä antibiooteilla, vuodelevolla ja ravinnotta ololla, jotta suoli saadaan rauhoittumaan. Vakavissa tapauksissa, kuten paiseiden tai fisteleiden ilmetessä, akuutin divertikuliitin uusiutuessa tai jos suoli puhkeaa, voi leikkaushoito olla tarpeen.
Divertikuliitin hoidossa terveelliset elämäntavat ja monipuolinen, terveellinen ruokavalio ovat välttämättömiä. Tulehdusjaksojen aikana on suositeltavaa siirtyä vähäkuituisen ruokavalion kautta totutellen runsaskuituiseen ruokavalioon suolen tulehdustilan hallitsemiseksi.
Divertikuloosin hoitoon ei ole yleispätevää ja tutkitusti tehokasta ruokavaliohoitoa. Divertikkelien ehkäisy terveellisillä elämäntavoilla on parasta hoitoa. Probiooteista on alustavaa tutkimusnäyttöä divertikuliitin uusiutumisen estämisessa, mutta tutkimuksia on vielä vain vähän.
 
 
 
 
Divertikkelien tulehtumisen ennuste
 
Divertikuliitti vastaa yleensä hyvin hoitoon ja suurin osa potilaista kokee oireiden helpottuvan 7-10 päivän aikana ruokavaliomuutosten ja lääkitysten aloittamisesta. On kuitenkin mahdollista, että oireet tulevat uudelleen: noin 50 % potilaista kokee jaksottaisia oireita 7 vuoden kuluessa lääkehoidosta. Joissakin tapauksissa divertikkeleitä saatetaan leikata.
 
Lopuksi
 
Tasapainoinen ja runsaskuituinen ruokavalio auttaa jossakin määrin ehkäisemään divertikuleiden syntymistä ja niihin liittyviä sairauksia ja oireita. Potilaiden tulisi myös olla tietoisia divertikuliitin mahdollisista komplikaatioista. Huolimatta siitä, ettei vielä ei tiedetä mikä divertikuliitin oikeastaan aiheuttaa, sitä voidaan kuitenkin hoitaa ja hallita. Runsaskuituisen ruokavalion noudattaminen parantaa elämänlaatua.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti