Sivujen suojelija

Sivujen suojelija

lauantai 28. kesäkuuta 2014

SARAJEVON LAUKAUKSET 1914

 100 Vuotta kahdesta laukauksesta jotka johtivat 37 miljoonan ihmisen kuolemaan.
 
 
Arkkiherttua Frans Ferdinand, Itävalta-Unkarin kruununperillinen, ja hänen vaimonsa Sophie murhattiin auto-ajelun aikana Sarajevossa 28. kesäkuuta 1914.

Tämä draama alkoi Sabacin kylästä Sava-joen varrelta. Kolme nuorta bosnialaista opiskelijaa , Gavrilo Princip, Trifko Grabez ja Nedjelko Cabrinovic, saapuivat tuonne pienen kylän satamaan laivalla Belgradista aamulla 28.Toukokuuta 1914. Siellä he tapasivat Popovic-nimisen miehen, ”Musta käsi”-nimisen salaisen serbiveljeskunnan jäsenen. Musta Käsi oli terroristijärjestö, joka halusi liittää Bosnia-Hertsegovinan Serbiaan. Popovic antoi kolmikolle suosituksen, jonka avulla he pääsivät ylittämään Bosnian rajan Tuzlan kautta. Kolme opiskelijaa saapui Sarajevoon 6. kesäkuutta. Siellä heidän joukkoonsa liittyi kolme muuta miestä, joihin he olivat tutustuneet eri paikoissa. Kun arkkiherttua Frans Ferdinandin vierailuohjelma tuli julki 27.kesäkuuta, he päättivät pitää silmällä reittiä ja tarttua tilaisuuteen käyttää asetta, kun sellainen tulisi vastaan.

Arkkiherttua Frans Ferdinand saapui Sarajevoon 28.kesäkuuta 1914 junalla, ja hänet kuljetettiin kaupungintalolla vastaanottoa varten. Väkijoukot tungeksivat reitin varrella, ja väkijoukon seassa, jonkin matkan päässä toisistaan olivat nämä kuusi salaliittolaista. Aseiden lisäksi kullakin oli mukanaan pullo syanidia siltä varalta, että murhayritys epäonnistuisi ja heidät pidätettäisiin.

Saattue ohitti Cabrinovicin, joka irrotti sokan kranaatista epäröimättä ja heitti sen Frans Ferdinandin suuntaan. Kranaatti laskeutui alas lasketun kuomun päälle ja vieri pois, ennen kuin räjähti kadulla. Arkkiherttuan autonkuljettaja kiihdytti välittömästi vauhtia. Sillä välin Cabrinovic yritti nielaista syanidin, mutta hän pudotti pullon ja sen sisältö valui hukkaan. Hän juoksi pakoon ja hyppäsi jokeen, josta hänet myöhemmin otettiin kiinni ja pidätettiin.

Frans Ferdinand katsoi taakseen ja näki, että häntä seuraava auto oli pysähtynyt ja sen matkustajat olivat haavoittuneet, mutta hänen kuljettajansa painoi välittömästi kaasua, ajaen ohi Principin ja Grabezin, mutta nämä olivat liian kaukana tehdäkseen mitään. Yritys oli epäonnistunut, ja Frans Ferdinand päätti jatkaa suunnitelmien mukaan.

Frans Ferdinand vieraili lyhyesti kaupungintalolla, jonka jälkeen hän halusi vierailla pommiattentaatissa haavoittuneiden luona sairaalassa. Matkalla autot eksyivät kuitenkin reitiltä. Kaupasta palaava Gavrilo Princip hämmästyy käsittämätöntä tuuriaan: kohde on ajanut suoraan hänen nenänsä eteen!

Princip kaivaa Browning-pistoolinsa esiin ja ampuu kaksi luotia lähietäisyydeltä. Kolmannella hän aikoo ampua itsensä,mutta vihainen väkijoukko lannistaa hänet ja hänet vangitaan.

Auto kiitää kohti Konakin linnaa. Arkkiherttua on saanut osuman niskaansa ja luoti on repäissyt oikeanpuoleisen kaulasuonen. Toinen luoti oli tunkeutunut herttuatar Sophien vatsaan ja puhkaissut siellä päävaltimon. Yhdentoista maissa aamupäivällä arkkiherttuatar Frans Ferdinandin ja herttuatar Sophien maallinen taival – ja sattuman oikusta neljästoista hääpäivä – on lopullisesti ohi.

Gavrilo Princip otetaan kiinni heti attentaatin jälkeen
 
ATTENTAATTI - Sarajevon laukausten piti olla vain eteläslaavien paikallinen kostoisku miehittäjiä vastaan, mutta kuinkas sitten kävikään.
 
Frans Ferdinandin murha sytytti maailman liekkeihin ja alkoi ensimmäinen maailmansota. Keisari- ja kuningaskuntia katosi, ja miljoonat menettivät henkensä taisteluissa, joka kestäisi neljä vuotta ja joka kylväisi siemenen uudelle ja vielä suuremmalle yhteenotolle, joka tultaisiin tuntemaan toisena maailmansotana.
 
 
 
Arkkiherttua Frans Ferdinand
  • Syntyi itävallan Grazia 18.12.1863, kuoli Sarajevossa 28.6.2014.
  • isä arkkherttua Karl Ludwig, keisari Frans Josefin nuorempi veli
  • Nousi kruununperilliseksi kun keisarin aioa poika Rudolf teki itsemurhan 1889.
Gavrilo Princip
  • Syntyi Sarajevossa 25.7.1894, kuoli 28.4.1918.
  • Lopetti koulunsa varhain ja muutti Sarajevoon,jossa päätyi maanalaiseen nationalisiliikkeeseeen.
  • Tuomittiin arkkiherttuan murhasta 20 vuoden vankeuteen, mutta kuoli tuberkulosiin huhtikuusa 1918. 



(blogitekstin tietolähteet: Ensimmäinen maailmansota valokuvina/J.H.J.Andriesen, Apu/nro:26, 26.6.2014 ; kuvat: internet ja Youtube)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti