Sivujen suojelija

Sivujen suojelija

torstai 5. kesäkuuta 2014

Erikoiset suomalaiset

Eilen A-studiossa oli Lappeenrannasta lähetetty ohjelma, jossa keskusteltiin muun muassa suomalaisten ja venäläisten kulttuuri- ja luonne-eroista. Löysin netistä Iltasanomien artikkelin "tyhmistä suomalaisista".

Uusi kirja: Tämän takia suomalaisia pidetään maailmalla tyhminä


Suomalaisilla on muutamia tyypillisiä tapoja, joiden vuoksi meitä helposti oudoksutaan muissa maissa.
Yksi tärkeimmistä syistä siihen, miksi muissa maissa usein oudoksutaan suomalaista käytöstä, on suomalaisten jatkuva hiljaisuus.
 Suomalaiselle tauot ja hiljaiset hetket puheessa merkitsevät hyväksymistä, levollisuutta ja rentoutta, mutta muualla ne koetaan vaivaannuttaviksi.

Suomi on ainoa Euroopan maa, jossa hiljaisuutta pidetään hyveenä.
 Pahimmassa tapauksessa suomalaisia pidetään hiljaisuuden takia tylyinä, välinpitämättöminä tai jopa tyhminä, sanoo kouluttaja ja tietokirjailija Marjut Nieminen.
- Suomi on ainoa Euroopan maa, jossa hiljaisuutta pidetään hyveenä. Muissa Pohjoismaissa puhutaan enemmän kuin meillä. Mitä etelämmäksi Eurooppaa mennään, sitä vähemmän hiljaisuutta siedetään, hän sanoo.

5 suomalaista "outoutta"

 Monikulttuurisesta asiakaspalvelusta kirjan kirjoittanut Nieminen korostaa, että suomalaiset voivat pitää hyvin kiinni omasta kommunikointityylistään, mutta hiljaisuuden vaikutukset muihin kulttuureihin pitäisi tiedostaa erityisesti yritysmaailmassa ja asiakaspalvelutilanteissa työskenneltäessä. Ulkomaalaisille kannattaa puhua enemmän kuin suomalaisille.
- Hiljaisuuden voi välttää helposti keskustelussa esittämällä välikommentteja tai välikysymyksiä. Ulkomaalaisten kohdalla kannattaa kokeilla small talkia ja virittää keskustelua vaikka säästä, Nieminen vihjaa.
 Suomalaisilla on erittäin hyvä kielitaito, mutta Niemisen mukaan moni kaipaisi asiakaspalvelutilanteeseen ripauksen rohkeutta ja lisää sanoja.
- Kielioppivirheitä ei pidä pelätä, sillä kommunikaatio pitää sisällään muutakin kuin oikein muodostettuja lauseita. Se on lisäksi eleitä, ilmeitä ja tunnelman luomista, hän sanoo.
 Nieminen listasi Ilta-Sanomien pyynnöstä viisi syytä, joiden takia suomalaisten käytöstä usein ihmetellään maailmalla.

1. Hiljaisuuden sieto
 Tauot ja hiljaisuus ovat normaaleja ja levollisia hetkiä suomalaisille, mutta muualla Euroopassa ja Amerikassa ne kummastuttavat. Erilaisessa kulttuurissa hiljaisuus voi antaa suomalaisista tylyn ja välinpitämättömän kuvan.


2. Matala hierarkia eli tasa-arvo
 Ulkomaalaisia ihmetyttää jatkuvasti se, miten Suomessa korkea-arvoinen johtaja voi jonottaa kahvia samassa jonossa assistentin kanssa tai miten yritysmaailmassa päätöksentekoon saavat osallistua johtoportaan lisäksi matalammissa asemissa työskentelevät. Pohjoismaissa, Suomi mukaan luettuna, on maailman matalin hierarkia.

3. Suora ja ytimekäs kommunikointi
 Suomalaiset eivät harrasta small talkia, vaan puhuvat asioista suoraan ja kiertelemättä. Tosin joskus asiakaspalvelutilanteissa small talk olisi paikallaan.

4. Vaatimattomuus
 Suomalaiset eivät pidä meteliä itsestään, eivätkä käytä puhuessaan ylisanoja. Suomalainen kiittää sanoissa ja teoissa, kuten vaikkapa tarjoamalla kahvit. 

5. Eleetön tehokkuus
 Ulkomaalaiset helposti ajattelevat, että Suomessa ei tapahdu mitään, kun ihmiset tekevät töitä hiljaa ja ilmeettöminä. Mutta kun ajatustyö on saatettu loppuun, alkaa tapahtua. Suomalaiset ovat tehokkaita eleettömästi ja vaatimattomasti.



(Anniina Nissinen/Iltasanomat) (kuvat: iluvon66/internet)


2 kommenttia:

  1. OMFG !!!
    Että toi porukoitten yleistäminen ÄRSYTTÄÄ !!!

    Me ihmiset olemme yksilöitä, emme samanlaisia.... aaarrrrrrgh !!!

    VastaaPoista
  2. Samaa mieltä...mutta näin taitaa valitettavasti ihmisjoukot toimia?

    VastaaPoista