Sivujen suojelija

Sivujen suojelija

keskiviikko 10. elokuuta 2022

VESA-MATTI LOIRI - RIP

Vesa-Matti ”Vesku” Loiri (4. tammikuuta 1945 Helsinki – 10. elokuuta 2022 Helsinki) oli suomalainen näyttelijä, koomikko, laulaja ja muusikko. Häntä pidetään yhtenä Suomen laaja-alaisimmista viihdetaiteilijoista. Hän oli suomalaisen taiteen ja viihteen suurimpia nimiä.

Loiri on näytellyt sekä teatterissa, elokuvissa että televisiossa. Hän esitti vakavia rooleja muun muassa teatterissa Arvo Salon Lapualaisoopperassa ja Kalle Holmbergin ohjaamassa Seitsemässä veljeksessä sekä elokuvissa Mikko Niskasen Pojissa, Esko Favénin ja Tarja Laineen Rakastuneessa rammassa ja Jaakko Pakkasvirran Pedon merkissä. Koomikkona hän on tunnettu Spede Pasasen kanssa tehdyistä televisio-ohjelmista ja elokuvista, etenkin Uuno Turhapuron esittäjänä. Muita hänen suosittuja komediahahmojaan ovat mm. Nasse-setä, Jean-Pierre Kusela ja Tyyne.

Laulajana Loiri sai suosiota etenkin Eino Leinon runoihin sävellettyjen laulujen tulkitsijana. Hän on levyttänyt myös suomalaisia iskelmiä, kuten Reino Helismaan ja Juha Vainion tuotantoa, ja vuosina 2006–2008 hän julkaisi Lappi-trilogian, joka sisältää vanhoja suomalaisia pop- ja rock-kappaleita akustisina sovituksina. Levyjen nimet ovat Ivalo, Inari ja Kasari.

Vuonna 2014 Loiri esiintyi Vain elämää -televisiosarjan kolmannella kaudella.

Loiri kuoli syöpään 10. elokuuta 2022.”Hän oli Suomen kaikkien aikojen tunnetuimpia, rakastetuimpia ja menestyneimpiä viihdetaiteilijoita”, kuvailee Helsingin Sanomien musiikkitoimittaja Ilkka Mattila Loirin uraa kuolinuutisessa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti