Sivujen suojelija

Sivujen suojelija

sunnuntai 14. tammikuuta 2018

Tasan 200 vuotta Topeliuksen syntymästä



Kirjailijan ja monipuolisen kulttuurivaikuttajan Zachris Topeliuksen syntymästä tulee tänään kuluneeksi tasan kaksisataa vuotta. Moni muistaa Topeliuksen satusetänä, sillä hänen Lukemisia lapsille -kertomuskokoelmansa ovat olleet hyvin suosittuja. Topelius oli kuitenkin myös romaanikirjailija, runoilija, toimittaja, historioitsija, professori, yliopiston rehtori, jopa futurologi.

Topelius syntyi Uudessakaarlepyyssä Pohjanmaalla 14.1.1818 ja kuoli Östersundomissa Helsingin lähellä 12.3.1898. Hänestä on käytetty nimiä Zachris,  Zacharias ja Sakari. Hänen syntymäpäivänsä kunniaksi 14. tammikuuta on ollut myös Sakarin nimipäivä vuodesta 1929 asti.



Sylvian joululaulu, Varpunen jouluaamuna, Kesäpäivä Kangasalla. Sadut Koivu ja tähti sekä Adalmiinan helmi. Rakastetut virret En etsi valtaa, loistoa ja Totuuden henki. Välskärin kertomukset, Lukemisia lapsille, Maamme-kirjan muovaama myytti suomalaisesesta kansanluonteesta ja heimojen ominaisuuksista - siinä osa kulttuuriperintöä, jonka uskomattoman uuttera Zachris Topelius jätti jälkeensä.
Topeliuksen sadut ja sadat runot ovat opettaneet lukuisille suomalaissukupolville, miten hyvä on nöyrä sydän, miten kaunis maamme luonto ja miten ahkera, rehellinen ja jumalaapelkäävä on suomalainen ihminen.






Topelius oli mahdollisesti Suomen ensimmäinen kokopäiväinen toimittaja. Hän teki tutkivaa journalismia köyhien asuinoloista, kirjoitti matkakertomuksia, joissa ennakoi Euroopan muutoksia. Hän opetti ja toimi yliopiston rehtorina. Kulttuurikodissa kasvanut Topelius vauhditti kuvataiteen asemaa ja opiskelua Suomessa. Hän perusti Suomen ensimmäisen luonnonsuojelujärjestön ja patisti äitejä opettamaan suomea lapsilleen.
Topelius uskoi vahvasti siihen, että suomen kieli nousee kulttuurin kieleksi ja teki hartiavoimin töitä sen eteen, vaikka itse oli ruotsinkielinen.
Hän myös puhui tyttöjen opiskelun puolesta, kunhan sivistykselliset pyrinnöt eivät vaarantaneet naisen tärkeimmän roolin täyttämistä kodin hengettärenä. Topelius oli monipuolisempi ja tuotteliaampi kuin kansallisrunoilijaksi kohotettu aikalaisensa Johan Ludvig Runeberg.
Kuitenkin hänet jo omana aikanaan typistettiin satusedäksi, jonka velvollisuus oli tunnollisesti vastailla lasten kirjeisiin.

Johan Ludvig Runeberg ja Zachris Topelius vuonna 1863



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti