Sivujen suojelija

Sivujen suojelija

tiistai 3. tammikuuta 2017

JOULULAHJAT

Mannerheim ja Airfix

Jouluna 2016 lahjojeni joukossa oli kaksi harvinaisempaa ja todellakin mieluista yllätystä. Sain yhdeltä ystävältäni Mannerheim aiheisen taulun. Toinen erikoisuus oli  lentokoneiden rakennussarja. Tämän lahjan myötä olisi tarkoitus herättää henkiin muinoinen pienoismallien rakennusharrastus.

Mannerheim  - taulu

Carl Gustaf Emil Mannerheim

Mannerheim  sai arvoisensa paikan toimistoni seinältä. Marskin seurana Suomi-neito. Suomi-neito, jolla on tallella kumpainenkin käsivarsi sekä muhkea ”ahteri”.


Airfix - rakennussarja

Saamaani rakennussarjaan kuului harvinaisempi taistelupari joka osallistui länsirintaman alkutaisteluihin ja Taisteluun Englannista.

Dornier Do17z / Boulton Paul Defiant Mk. 1

1970-luvulla aloin kokoamaan muovisia lentokoneiden pienoismalleja. Mukaan mahtui myös joitakin laivoja. Useita kymmeniä niitä tuli tehtyä. Lopetin kokoamisen muistaakseni 17-vuotiaana. Siinä
iässä alkoivat muut asiat kiinnostamaan, eikä näprääminen enää kiinnostanut.

Tuosta komeasta konelaivueesta on nyt muisto vain. Yhtään ei ole säilynyt. 1980-luvulla syntynyt sukupolvi "ampui" lentsikat alas ja "upotti laivat.



3 kommenttia:

  1. Kuka ketäkin mitäkin arvostaa/ kunnioittaa.
    Meitziboi nostaisi jalustalle Kenraali Aksel Airon joka johti talvi- ja jatkosodan aikana Suomen operatiivisia sotatoimia marsalkka C. G. Mannerheimin oikeana kätenä.

    Talvisodan alkaessa Mannerheim nimitti Airon päämajoitusmestariksi, jonka vastuulla oli armeijan operatiivinen toiminta. Jatkosodan aikana hän oli Mikkelin päämajan keskeisimpiä henkilöitä marsalkan ja kenraali Heinrichsin ohella.
    Iltalukemisena Airolla oli usein Sun Tsun (Sunzi) 6. vuosisadalla eaa. julkaistu Sodankäynnin taito, johon hänen mukaansa sisältyi "koko sotataito".
    Airo tutustutti myös Mannerheimin kirjaan.
    Airoa pidettiin ainoana upseereista, jotka uskalsivat olla eri mieltä ylipäällikön kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta töriset! Itselläni on tossa hyllyssä Airon elämänkerta...lukenyt sen olen vuosia sitten, ehkäpä lähiaikoina uudelleen: Taipumaton kenraali - Aksel Fredrik Airo/Otava/Turtola Martti. Mainio kuvaus Marskin päämajasta, Airosta ym. on myös Ilmari Turjan näytelmään perustuva elokuva Päämaja, jossa Airoa esittää jussi Jurkka; tämä kuuluu myös minun DVD kokoelmiin ja katsonut olen sen monesti myös TV:stä.
      ...........muuten Airo on siitä erikoislaatuinen, että kävi kadetti- ja sotakorkeakoulun Ranskassa!

      Poista
    2. Vai kävi koulunsa Ranskassa ranskaksi!!!

      INCROYABLE - à ce moment-là!!!

      Poista