Sivujen suojelija

Sivujen suojelija

sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

OJ287

100-vuotislahja Einsteinin teorialle
 
 
Massiivinen musta aukko auttoi suomalasitutkijoiden johdolla vahvistamaan Einsteinin teoriaa.


Suurin tunnettu musta aukko on 3,5 miljardin päässä galaksissa, joka tunnetaan nimellä OJ287, Nyt aukon pyörimisnopeus ja massa on saatu ensimmäistä kertaa tarkasti mitattua.
Tutkimukseen osallistui lähes sata tutkijaa eri puolilta maailmaa, ja sitä koordinoi professori Mauri Valtonen Turun yliopiston fysiikan ja tähtitieteen laitokselta.
Mustan aukon massa on 18,3 miljardia kertaa auringon massa. Pyörimisvauhti on hiukan alle kolmasosa suurimmasta pyörimisnopeudesta, joka mustalla aukolla voi olla.
Mittauksen mahdollistaa se, että mustalla aukolla on pienempi seuralainen, jonka liikettä tarkkailemalla suuremman mustan aukon ominaisuudet selviävät. Mustan aukon  pyöriminen aiheuttaa vääntöä kiertorataan, joka on mitattavissa, kertoo professori Valtonen.
Valtosen mukaan tiedoilla on enemmänkin kuin kuriositeetti arvoa. Niistä voidaan päätellä onko Einsteinin sata vuotta sitten esittämä yleinen suhteellisuusteoria todella ainoa oikea tapa kuvata painovoimaa.


Kun tutkijat mittasivat musta-aukkopari OJ287:n lähettämien painovoima-aaltojen voimakkuutta, tulokset sopivat Einsteinin teorian kanssa kahden prosentin tarkkuudella.
Einsteinin teorian syntymäpäivänä pidetään 18. marraskuuta 1915.
Tarkalleen sata vuotta myöhemmin OJ287:ssa alkoi säteilypurkaus, joka johti uuteen yleisen suhteellisuusteorian varmistukseen. Siten OJ287:n purkaus ja gravitaatioaaltojen ensimmäinen mittaus 14.9.2015 olivat sopivia syntymäpäivälahjoja Einsteinein sata-vuotiaalle painovoimateorialle, Valtonen myhäilee.
Ratkaisevaa osa havaintojen tekemisessä näytteli Kanarian saarilla sijaitseva yhteispohjoismainen Nordic Optical Telescope.

The Nordic Optical Telescope
 
 

Blogitekstin lähteet: Apu 13/2016 - Internet

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti