Sivujen suojelija

Sivujen suojelija

maanantai 25. tammikuuta 2016

KAUKAINEN GALAKSI

PKS 1441+25


Avaruudesta löytynyt kirkas galaksi avaa uusia lehtiä maailmankaikkeuden historiankirjaan.


Galaksit ovat painovoiman koossa pitämiä tähtien, kaasun ja pölyn muodostamia järjestelmiä. Kansainvälisen tutkimustiimin löytämä galaksi PKS 1441+25 on blasaari eli aktiivinen galaksi, jonka keskustassa on erittäin massiivinen muista aukko. Valtavan kirkas galaksi sijaitsee 7,6 miljardin valovuoden päässä Maasta.
- Löytämämme galaksi on yksi harvoista blasaareista, joista on havaittu näin korkea energisiä gammasäteitä. Galaksin ytimessä tapahtunut kirkastuminen mahdollisti sen, että voimme ylipäänsä tarkastella galaksin ominaisuuksia, kertoo havainnointia johtanut tutkijatohtori Elina Lindfors Turun yliopiston Tuorlan observatoriosta.
Galaksin säteilyä tarkastelemalla tutkijat saavat tietoa tähtien ja galaksien evoluutiosta. Tieto auttaa ymmärtämään koko maailmankaikkeuden historiaa sen keskiajasta nykypäivään. Löydetty galaksi antaa tietoa siitä, millainen maailmankaikkeus oli 7 miljardia vuotta sitten.
- Blasaarit ovat ikään kuin majakoita maailmankaikkeuden keskiajalla. Kun tarkastelemme niiden lähettämää säteilyä, katsomme samalla ajassa taaksepäin. Niiden lähettämä erittäin korkeaenerginen gammasäteily on erityisen mielenkiintoista, sillä sen avulla voidaan tutkia galaksien välisen avaruuden säteily. Ja magneettikenttiä, joita ei voida suoraan havaita. Nämä säteily- ja magneettikentät kuitenkin sisältävät kaiken tiedon maailmankaikkeutemme kehityksestä ja ovat siksi erittäin mielenkiintoisia, Lindfors jatkaa.
Galaksi löydettiin Kanariansaarten La Palmalla sijaitsevalla MAGIC- teleskooopilla, jossa on kaksi halkaisijaltaan 17 metriä olevaa pääpeilillä. MAGIC-teleskooppien operoinnissa on mukana yli 160 tutkijaa Suomesta, Saksasta, Espanjasta, Italiasta, Sveitsistä, Puolasta, Bulgariasta, Kroatiasta, Intiasta ja Japanista.







Blogitekstin lähteet: Apu 2/2016 - Internet - Youtube

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti