Sivujen suojelija

Sivujen suojelija

maanantai 13. heinäkuuta 2015

Lähihoitaja

 

Monella näkyy olevan aika mielenkiintoinen tai yksipuoleinen kuva lähihoitajan työstä.

 Yksi kysyi : ”Olitko tänään pyllyjä pyyhkimässä?” -- ilmeisesti hänellä on käsitys, että kaikki 8 tuntia käytetään kyseiseen tapahtumaan.

Toinen lähiaikoina kuulemani kysymys oli: ”Opetettiinko teille koulussa mitään lääkkeistä tai anatomiasta?” – ei tietenkään opetettu, eihän meidän asukkaat tai asiakkaat tarvitse ollenkaan mitään lääkehoitoa, ja anatomia; onko se syötävää? ...hoh hoijaa...onneksi on vapaat ennen yövuoroja!


2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista olisi tietää lähihoitajan toimenkuva ja varsinkin se, mitkä toimet toimenkuvaan eivät kuulu.
    Ja ovatko he tilattavissa tarpeen vaatiessa ja kuinka kalliita he ovat?
    Infoa sieltä sisäpiiristä, mieluummin kuin Googlesta. Kitoos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Työtehtävät

      Vanhustyössä lähihoitajan työ on ensisijaisesti vanhuksen toimintakyvyn ja omatoimisuuden tukemista sekä perus- ja sairaanhoitoa. Asiakkaat ovat iältään, persoonaltaan, toimintakyvyltään ja sairauksiltaan hyvin erilaisia.

      Kodinhoidossa tehtävänä on huolehtia vanhusten perushoidosta ja arkipäivän askareista sekä avustaa asioinnissa kodin ulkopuolella. Laitoksessa lähihoitaja huolehtii vanhusten perushoidosta sekä virikkeiden järjestämisestä.

      Lähihoitaja auttaa vanhuksia päivittäisissä toiminnoissa. Hän mm. syöttää, pesee, kylvettää, nostaa istumaan ja kävelyttää sekä ulkoiluttaa avun tarpeessa olevia vanhuksia. Hän auttaa vanhuksia suun- ja hampaiden sekä jalkojen hoidossa ja ohjaa heitä tarvittavien lisäpalvelujen piiriin.

      Tehtäviin kuuluu fyysisen ympäristön toimivuuden ja siisteyden ylläpitäminen. Tarvittaessa lähihoitaja huolehtii päivittäisestä kevyestä siivouksesta ja pyykkihuollosta.

      Lähihoitaja hoitaa haavoja, katetroi, jakaa lääkkeitä jne. Hän seuraa vanhuksen vointia ja lääkkeiden vaikutuksia ja sivuvaikutuksia. Lähihoitaja valvoo kotona asuvan vanhuksen lääkehoidon toteutumista. Hän kirjaa sähköisesti asiakas- ja potilastiedot sekä tiedottaa tarvittaessa huomioistaan hoitavalle työryhmälle ja lääkärille.

      Lähihoitaja tukee vanhusten voimavaroja etsimällä heille sopivia ja mielenkiintoisia toiminnan muotoja sekä rohkaisemalla yhteydenpitoa omaisiin ja ystäviin. Lisätäkseen vanhuksen elämän sisältöä ja mielekkyyttä hän järjestää vanhuksille mielekästä toimintaa. Hän käyttää työssään kuvallisen- ja muun luovan ilmaisun menetelmiä.

      Lähihoitaja keskustelee vanhuksen kanssa sekä rauhoittaa ja hoitaa levottomia ja ahdistuneita vanhuksia.

      Lähihoitaja opastaa ja ohjaa vanhuksia apuvälineiden käytössä. Hän käyttää tarvittaessa puhetta korvaavia menetelmiä vuorovaikutuksen edistämiseksi. Lähihoitaja hoitaa kuolevia vanhuksia sekä tukee osaltaan surevia omaisia ja läheisiä.
      Lähihoitaja työskentelee joko työryhmässä tai itsenäisesti riippuen toimintaympäristöstä. Hän työskentelee usein tiiviissä yhteistyössä osana moniammatillista työryhmää, johon voi kuulua mm. lääkäri, sairaanhoitaja, terveydenhoitaja sekä sosiaalityöntekijä ja kodinhoitaja. Lähihoitaja tekee yhteistyötä vanhuksen ja hänen läheistensä kanssa. Lähihoitaja toimii usein vanhuksen omahoitajana.

      SAATAVA APU JA MAKSUT:
      Lisätietoa löytyy allaolevasta linkistä sekä kunnan kotisivulta.
      http://www.lapinlahti.fi/fi/Tietoa-kunnasta/Organisaatio/Osastot/Sosiaali--ja-terveysosasto/Vanhuspalvelut/Kotihoito

      Poista