Sivujen suojelija

Sivujen suojelija

torstai 13. helmikuuta 2020

DRESDENIN POMMITUKSISTA 75 VUOTTA

Tuhottua Dresdeniä.

Dresdenin pommitukset on Yhdysvaltain ilmavoimien ja Britannian kuninkaallisten ilmavoimien toisen maailmansodan lopulla 13.–15. helmikuuta 1945 suorittama ilmapommitus, jossa suuri osa Dresdenin kaupungista itäisessä Saksassa tuhottiin. Arvioiden mukaan pommituksissa ja niitä seuranneissa tulipaloissa kuoli 25 000–40 000 ihmistä. Eräiden arvioiden mukaan jopa 200 000 ihmistä kuoli pommitusten aiheuttamassa tulipätsissä kirjaimellisesti palaen tuhkaksi.

Ruumiita kadulla Dresdenin pommituksen jälkeen.

Aihetta tutkineen ja aiheesta kirjan kirjoittaneen historioitsijan Jörg Friedrichin mukaan Dresdeniin ja muihinkin saksalaiskaupunkeihin kohdistetuissa palopommituksissa kyse oli Lontoosta johdetusta, järjestelmällisestä joukkotuhosta. Toisessa maailmansodassa palopommeja käyttivät sodan kaikki osapuolet, mutta eritoten ne kuuluivat brittien ja amerikkalaisten arsenaaliin. Palopommien tuhovaikutus oli räjähdys- ja miinapommeihin verrattuna kolminkertainen, mutta psykologinen vaikutus tätäkin mittavampi. Ne synnyttivät erityistä kauhua, koska palopommien pääkohde olivat siviilit.

Siviileiden ruumiita pommituksen jäljiltä.

Ennen hyökkäyksiä Englannin sodanjohto komensi maan parhaat paloasiantuntijat päättelemään saksalaisten kaupunkien palonsuojelukartoista, miten kaupunkeja tulisi pommittaa, jotta tuli saataisiin leviämään mahdollisimman tehokkaasti.

Sir Arthur Travers Harris, brittiläinen ilmamarsalkka, 
oli pommituskampanjoiden pääsuunnittelijoita.

POMMITUSLENNOT

Yhdysvaltain 8. ilma-armeijan (engl. USAAF Eighth Air Force) piti aloittaa pommituslennot, mutta huono sää Euroopan yllä esti lentotoiminnan. Britannian ilmavoimien pommituslennostot tekivät ensimmäisen suurpommituksen illalla 13. helmikuuta 796:lla Avro Lancaster ja yhdeksällä de Havilland D.H.98 Mosquito -pommikoneella kahtena aaltona. Koneet pudottivat 1 478 tonnia räjähteitä ja 1 182 tonnia palopommeja helmikuun 14. päivän ensi tunteina. Ensimmäisenä lensi 5. ryhmä pudottaen matalalta palopommeja merkaten kohteen. Ensimmäisen aallon 244 Lancasteria pudottivat yli 800 tonnia pommeja, joiden tuhovaikutus oli keskinkertainen alueella olleen pilviverhon vuoksi.

RAF:n Lancaster pommittajat Dresdenin yllä.

Kolme tuntia myöhemmin alueelle saapuivat toisen aallon 1., 3., 6. ja 8. ryhmän Lancasterit. 8. ryhmä toimi jälleen kohteen merkitsijänä. Sää oli nyt selkeä ja 529 Lancasteria pudotti yli 1 800 tonnia pommeja tarkasti maaliin. Päiväsaikaan 311 Yhdysvaltain B-17-konetta pudotti 771 tonnia pommeja Dresdeniin pääkohteenaan rautatiet. Yhdysvaltalaiset pommittivat kaupunkia 15. helmikuuta ja 2. maaliskuuta. Kaikkiaan kaupunkiin pudotettiin 3 907 tonnia pommeja.


Amerikkalaiset B-17 koneet pudottavat pommilastinsa.

POMMITUKSEN VAIKUTUS

Pommituksen strategia oli yksinkertainen; kohteeksi valittu alue eristettiin muusta kaupungista pudottamalla palopommeja palonsuojalinjoja pitkin. Sitten aloitettiin umpikujaan jääneiden ihmisten järjestelmällinen moukaroiminen. Palavat talot muuttuivat palokaasujen täyttämäksi pätsiksi.
Palopommitustaktiikka oli tavanomainen – räjähdepommeilla pyrittiin tuhoamaan taloja, jotta niiden puurakenteet tulisivat esille. Sitten kohteeseen pudotettiin palopommeja ja sytyttimiä (fire-sticks) ja lisää tavanomaisia pommeja muun muassa palontorjunnan hidastamiseksi. Suotuisten sääolosuhteiden ansiosta saatiin aikaan tulimyrsky (engl. firestorm, saks. Feuersturm), jossa lämpötila nousi yli 1 500 °C-asteiseksi. Tulimyrskyssä laaja-alainen kuumuus nosti suuret määrät ilmaa nopeasti ylös ja tilalle virtasi kovana tuulena kylmää ilmaa, jopa myrskyn voimalla ja sen tuoma lisähappi nosti lämmön hyvin korkealle. Dresdenin – ja Hampurinkin – tulimyrskyssä liekit nielivät hapen kokonaisista kortteleista. Tulimyrsky sai aikaan saman kaltaisen korkealle nousevan sienipilven kuin ydinräjähde.

Palava Dresden.

Paniikkiin joutuneet asukkaat etsivät suojaa kellareista, mutta joutuivat saman tien niihin loukkuun. Yksi palopommi oli noin puoli metriä pitkä ja se syöksi liekkejä puolisen tuntia. Sen saattoi vielä sammuttaa, mutta kun pommeja satoi taivaalta satoja tuhansia, niin mitään ei ollut tehtävissä.

KUOLONUHRIEN MÄÄRÄ

Dresdenin pommituksissa kuolleiden ihmisten lukumäärästä on vuosien saatossa liikkunut moninaisia arvioita. Heti pommitusten jälkeen Dresdenin alueen ylimmän poliisiviranomaisen (saks. Höhere SS- und Polizeiführer) raportin (ns. Tagesbefehl 47, TB47) mukaan kuolleita oli löydetty noin 20 000.
Dresdenin tapahtumia on popularisoinut – sittemmin holokaustin kieltämisestä vankilaan tuomittu – historioitsija David Irving, jonka kirja The Destruction of Dresden julkaistiin vuonna 1963. Kirjasta tuli pian bestseller Britanniassa. Kirjan ensimmäisessä painoksessa Irving esitti kuolonuhrien määräksi ainakin 100 000 ja ehkä jopa 250 000 ihmistä; arviot heittelivät suuresti kirjan myöhemmissä painoksissa. Irving myös muun muassa esitti, että amerikkalaisten Mustang-saattohävittäjät tulittivat maassa tulta pakenevia siviilejä. Kirjan monia väitteitä ei nykyään pidetä uskottavina.
Dresdeniläinen historioitsija Götz Bergander arvioi kirjassaan Dresden im Luftkrieg (1977) uhrien määräksi noin 40 000. Historioitsija Friedrich Reichert Dresdenin museosta arvioi uhrien määräksi noin 25 000.

Ruumiiita on keräätty pinoihin pommituksen jäljiltä.

Tämäs  merkitsee, että Dresdenin pommitukset saattoivat olla menetettyinä ihmishenkinä arvioiden samaa suuruusuokkaa kuin Hampurin pommitukset heinä–elokuun vaihteessa 1943. Hampurin pommituksissa kesällä 1943 menehtyi noin 45 000 ihmistä, joiden joukossa oli 8 000 lasta.
Kulttuurituhot, kuten Frauenkirchen hävitys, olivat Dresdenissä kuitenkin huomattavasti suuremmat.

Dresdenin rajat nykyään ja pommitusten aikana. 
Punaisella täysin tuhoutunut alue.

Kaupungintalon katolta otettu kuva Dresdenistä pommituksen jälkeen.



Tekstin lähde: Wikipedia
Kuvat: Internet

sunnuntai 2. helmikuuta 2020

SEITSEMÄN VELJESTÄ 150 VUOTTA


Jo 150 vuotta mölyä tukka takussa – Aleksis Kiven Seitsemän veljestä on kulttuurimme kulmakiviä, vaikka saikin ilmestyessään murskatuomion.

Lukutaidottomat jukuripäät ja kaunis eteläsuomalainen maisema on yhdistelmä, joka saa suomalaisten sydämet sykkimään yhä. Seitsemän veljeksen julkaisusta tulee tänään sunnuntaina 2.2.2020 kuluneeksi 150 vuotta.


"Jukolan talo, eteläisessä Hämeessä, seisoo erään mäen pohjaisella rinteellä, liki Toukolan kylää."
Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen ensimmäinen lause kuului pitkään kirjallisuudenharrastajan knoppitietoihin. Heti toisessa kappaleessa Kivi kertoo veljesten nimet ja luonnehdinnat.
"Veljesten nimet vanhimmasta nuorimpaan ovat: Juhani, Tuomas, Aapo, Simeoni, Timo, Lauri ja Eero."

Kivi kertoo, että perheeseen on siunaantunut kaksi kaksoisparia, Tuomas ja Aapo sekä Timo ja Lauri. Vanhin veli on Juhani, 25 vuotta, ja nuorin Eero, nippa nappa 18. Kaikilla on ruskehtava, parikkiintunut iho ja karkea – Kiven sanoin, hampunkarvainen – tukka.
Veljesseitsikko näki päivänvalon Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran (SKS) Novellikirjasto-sarjassa neljän vihkosen painoksena, ensimmäinen niitä helmikuussa 1870. Varsinainen romaani ilmestyi kolme vuotta myöhemmin.




ALEKSIS KIVI


Aleksis Kivi (oik. Alexis Stenvall; 10. lokakuuta 1834 Nurmijärvi – 31. joulukuuta 1872 Tuusula) oli suomalainen kirjailija. 

Kivi kirjoitti kansallisromaanin aseman saavuttaneen romaanin Seitsemän veljestä (1870), näytelmiä kuten Nummisuutarit (1864) ja runoja.
Kiven teksteissä on sekä romanttisia että realistisia piirteitä. Kivi kykeni luomaan usealla kirjallisuuden alalla korkeatasoisen tuotannon aikana, jolloin suomenkielisen kirjallisuuden perinnettä, kansanrunoutta lukuun ottamatta, ei ollut olemassa. Kivi oli ensimmäinen suomalainen ammattikirjailija. 1900-luvun alun Kivi-renessanssista alkaen hän on ollut Suomen kansalliskirjailija.
Useita Aleksis Kiven runoja ja teoksiin sisältyviä laulutekstejä on sävelletty lauluiksi. Näitä ovat muun muassa ”Onnelliset”, ”Keinu”, ”Metsämiehen laulu”, ”Oravan laulu”, ”Sydämeni laulu”, ”Seitsemän miehen voima” ja ”Mitä minä huolin”.



********************************

Itse kahlasin Aleksis Kiven elämänkerran viime vuoden lopussa. Kyseessä oli Teemu Keskisarjan kirja: ”Saapasnahka-torni, Aleksis Kiven elämänkertomus". Ihan hyvä oli tämä opus – ja mielenkiintoisella, ”teemumaisella”, tavalla kirjoitettu. Tämä kannattaa lukea mikäli A.Kiven lyhyeksi jäänyt elämä kiinnostaa.