Sivujen suojelija

Sivujen suojelija

keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Putinin rikkaudet

Näin rikas Putin todella on?


Rahastojohtaja William Browder arvioi Venäjän presidentin haalineen itselleen massiivisen omaisuuden. Browderin hedge-rahasto Hermitage Capital Management on kiistellyt saatavista Venäjän kanssa vuosien ajan.


Kuinka rikas on Venäjän presidentti Vladimir Putin? Tämä kysymys on askarruttanut monia vuosien ajan. Viikonloppuna Putinin omaisuudesta kuultiin uusi arvio.
– Uskon, että omaisuuden arvo on noin 200 miljardia dollaria (noin 175 miljardia euroa). Täytyy ottaa huomioon, että hän on ollut Venäjällä vallassa 14 vuotta ja laskea, kuinka paljon rahaa maa on tehnyt. Sitten täytyy miettiä, miten paljon rahaa on mennyt kouluihin, teihin, sairaaloihin ja niin edelleen. Kaikki tämä raha on mennyt kiinteistöihin, pankkeihin sveitsiläisille tileille, osakkeisiin ja hedge-rahastoille, jotka huolehtivat rahoista Putinille ja tämän kätyreille.
Näin arvioi hedge-rahasto Hermitage Capital Managementin toimitusjohtaja William "Bill" Browder televisiokanava CNN:n haastattelussa. Browderin mukaan Putin ja tämän kätyrit varastivat rahaa yhteisestä kirstusta "niin paljon kuin pystyivät" valtakautensa ensimmäisen 8–10 vuoden aikana.

Bill Browder puhumassa  World Economic Forumissa Davosissa 2011
 
Äänekkäänä Putin-kriitikkona tunnettu Browder on kiistellyt Venäjän viranomaisten kanssa vuosien ajan. 1990-luvulla Venäjän markkinoille tullut Browder ajautui 2000-luvullla kiistoihin Venäjän veroviranomaisten kanssa ja pakeni tämän jälkeen maasta. Hänet on tuomittu Venäjällä yhdeksän vuoden vankeuteen veropetoksista.
Browderin arviota Putinin omaisuudesta voi suhteuttaa esimerkiksi ohjelmistomiljardööri Bill Gatesiin. Talouslehti Forbesin arvion mukaan Gatesin omaisuuden arvo on noin 79 miljardia dollaria (69 miljardia euroa).
Vuonna 2012 venäläinen politiikan asiantuntija ja Putin-kriitikko Stanislav Belkovski arvioi Putinin omaisuuden arvon olevan noin 70 miljardia dollaria (61 miljardia euroa). Belkovski perusteli arviotaan sillä, että Putin omistaisi erinäisten järjestelyiden kautta osakkeita isoissa öljy- ja kaasuyhtiöissä.
Browderin kanssa samanlaiseen arvioon Putinin omaisuudesta on päätynyt oppositiojohtaja Boris Nemtsov. Nemtsovin arviosta kirjoitti viime huhtikuussa Ilta-Sanomat.
Putin kuvataan julkisuudessa usein vaatimattomaksi, urheilusta ja ulkoilusta pitäväksi kansanmieheksi. Vuonna 2012 julkaistussa raportissa Nemtsov väittää, että Putin omistaa muun muassa 58 lentokonetta ja helikopteria, neljä huvijahtia sekä erinäisiä palatseja.

Yksi väitetyistä Putinin palatseista edestä sen rakennusvaiheessa.
 
 
    Blogitekstin lähteet: Taloussanomat 16.2.2015
    Kuvat: InternetIltasanomat

sunnuntai 8. helmikuuta 2015

BIG DATA

Löysin Tieteen Kuvalehdestä 18/2014 mielenkiintoisen artikkelin tiedosta ja sen määrästä. Paljon on menty eteenpäin vuodesta 1990 kun aloitin ensimmäisen varsinaisen ATK-koulutuksen. Silloin tapeltiin lähinnä muistin vähyyden ja DOS 3.0:n kanssa. Ostin samalla ensimmäisen tietokoneeni, jos Commodore 64:sta ei lasketa. Kone oli käytetty ja maksoi 5500 markkaa! Siinä oli peräti 20 Megan kovalevy ja 13 tuuman mustavalkea näyttö, mutta jo korppuasema. Käyttöjärjestelmänä oli tietenkin DOS. Niin, ja prosessorina (suorittimena) "mahtava" Intel 80286!



 
Tiedon valtameri
Tiedon valtameri kasvaa  16 438 356 000 000 Megatavua joka päivä. Matematiikan superkaavojen avulla siitä saadaan pyydystetyksi salaisuuksia.  Ne paljastavat vaikkapa mitä tuotteita et vielä tunne tai missä Ebola-epidemia puhkeaa seuraavaksi.


Kaaoksesta mielekkääksi kokonaisuuksiksi
Big data-ilmaus tulee ymmärtää mahdollisuudeksi erottaa hyödynnettävä informaatio tietomassasta, jonka hallintaan ja analyysiin ei ole ollut käyttökelpoisia keinoja. Ennen hakujen kohteina olivat vain jäsennetyt lähteet, kuten taulukkolaskentaohjelmilla luodut luettelot, mutta algoritmeiksi kutsutut tietorakenteiden käsittelyohjeet mahdollistavat nykyään informaation etsimisen myös jäsentämättömästä aineistosta. Sellaisia ovat esimerkiksi: sähköpostit, keskustelut, äänitiedostot, kuvat sekä tiedostot.



 ERÄITÄ ESIMERKKI LUKUJA:

  • 79,9 miljoonaa dvd:tä täyttyisi siitä tiedosta, joka tuotteistetaan tunnissa.
  • 1 310 000 000 aktiivista Facebookin käyttäjää vastaa noin viidesosaa koko maapallon väestöstä. 
  • 900 000 palvelimella Google pitää yllä eri maanosissa yllä mm. hakukonettaan ja sähköpostipalveluaan. 
  • 1 miljardi ihmistä katsoo vähintään yhden videon kuukaudessa Youtubesta. 
  • 450 000 palvelinta palvelee Amazon kauppoja. 
  • 2,4 miljardilla ihmisellä on internetyhteys.
  • 901 560 dollaria kuluja syntyy keskimäärin siitä, että palvelinkeskus lakkaa toimimasta. Paha toimintahäiriö iskee keskimäärin kerran vuodessa.
Joka Minuutti:
  • Hankitaan Apple App Store -sovelluskaupasta 48 000 ohjelmaa.
  • Tilataan Amazon -kaupasta 63 000 eurolla.
  • Lähetetään 2,4 milj. sähköpostia eri puolilla maailmaa.
  • Puhutaan Skype- palvelun kautta yhteensä
  • 23 300 tuntia.
  • Jaetaan Face-yhteisössä 2 460 000 sisällön osaa.
  • Lisätään Ingstram-palveluun 216 000 uutta kuvaa.
  • Pyyhkäistään Tinderin käyttäjien kuvia tykkäämis- tai hylkäämistarkoituksessa 416 667 kertaa.
  • Kirjoitetaan Twitter-palvelussa 277 000 lyhyt viestiä.
  • Käsitellään 4000 000 Google-hakua.
  • Ladataan 72 tuntia uutta video- sisältöä Youtubeen.


    Blogitekstin lähteet: Tieteen Kuvalehti 18/2014
    Kuvat: Internet; Video: Youtube