YKSINVALTA VAHVISTUU VENÄJÄLLÄ
Vladimir Putin ja Dmitri Medvedev antoivat viime viikonloppuna näytteen siitä, millaista on politiikka ja demokratia venäläiseen tapaan. Jo muutama kuukausi ennen presidentivaaleja tiedetään vaalin lopputulos: Putin voittaa. Todellista vastaehdokasta ei ole, vaikka ehdokkaita onkin useita ja Venäjällä on paljon nykymenoon tyytymättömiä äänestäjiä.
26 prosenttia venäläisistä elää köyhyysrajan alapuolella. Heidän ääniään keräävät ennen kaikkea Gennadi Zjuganovin johtamat kommunistit ja Putinin ”apuehdokkaat” kuten Vladimir Zirinovski. Apuehdokkaiden tehtävä on hajottaa tyytymättömien rintama ja estää kommunistien kasvu liian suureksi. Samalla pyritään varmistamaan, ettei Putin joudu toiselle kierrokselle.
Ainoa soraääni suurta suunnitelmaa vastaan oli talousministeri Alexei Kudrinin ilmoitus, ettei hän linjaerimielisyyksien vuoksi lähde Dmitri Medvedevin mahdollisesti muodostamaan hallitukseen. Kudrinin Mielestä Putin on uudistushaluisempi kuin Medvedev.
Vaikutusvaltainen Kudrin jonka vaimokin on hallituksen jäsen, teki jo aikanaan Pietarissa läheistä ja tuottoisaa yhteistyötä Putinin kanssa. Kaupunginjohtajan vaihdoksen jälkeen heidän yhteiset bisneksensä olivat johtamassa oikeusjuttuun. Kudrin ehti kuitenkin siirtyä vaikutusvaltaisiin asemiin Kremliin Moskovaan. Putin seurasi perässä. Entisestä Pietarin kansainvälisen osaston päälliköstä tuli KGB-taustalla Kremlin hallinnon varapuheenjohtaja. Loppu on historiaa.
Ennen presidentinvaaleja pidetään Venäjän parlamentin, duuman, vaalit. Näissä vaaleissa on tarkoitus sementoida Putinin valta myös duumassa. Jos Yhtenäinen Venäjä saa 65 prosenttia äänistä, kaikki valta on Putinin käsissä todennäköisesti seuraavat 12 vuotta.
YHTENÄINEN VENÄJÄ
Öljy- ja kaasutulojen rikastuttama Venäjä etenee siten tulevina vuosina omalla linjallaan sivuilleen vilkuilematta.
Voi hyvin olla. että ilmoitus Medvedevistä tulevana pääministerinä on osa suurempaa näytelmää, jolla halutaan rauhoittaa tilanne vaalien ajaksi. Suuri yllätys ei olisi, jos Medvedev poistuisi vaalien jälkeen kokonaan vallan keskiöstä.
PUTIN, VARMA VALINTA
Kukaan tuskin kuvitteli, että Venäjää hallittaisiin jatkossa(kaan) ilman Vladimir Putinia ja Dmitri Medvedeviä. Silti vuonna 2011 kuulostaa yhtä aikaa sekä naurettavalta että kylmäävältä, että pääministeri ja presidentti ilmoittavat vaihtavansa paikkoja ensi kevään vaaleissa.
Periaatteessa kyse on toki ehdokkuudesta, mutta todellisuudessa valinnat voi estää vain sairastuminen, onnettomuus tai vallankaappaus. Viimeksi mainittu vaihtoehto on epätodennäköisin, sen verran tiukasti valtaeliitti on asemissaan.
- Sovimme keskenämme jo vuosia siten, mitä teemme. Tärkeintä ei ole, kuka milloinkin istuu missäkin ja tekee mitäkin, vaan kansan tuen määrä, Putin totesi moskovalaislehden mukaan silmää räpäyttämättä Yhtenäisen Venäjän puoluekokouksessa.
Jo tämä olisi skandaali monessa demokratiassa, mutta Venäjällä suuri osa ihmisistä kohauttaa olkiaan: minkä mahtaa, kun vaihtoehtoja ei ole. Niitäkin löytyy, joiden mielestä ensi viikolla 59 vuotta täyttävä, KGB:tä aikoinaan DDR:ssä palvellut everstiluutnantti on oikea mies johtamaan Venäjää seuraavat kaksi presidentille sallittua kuusivuotiskautta.
Leningradissa tehdastyöläisparin kolmesta lapsesta ainoa eloonjäänyt Vladimir Vladimirovitsh on myös entinen judoka, jonka tiikerinmetsästyksen ja paidattomat kuvat ovat levinneet ympäri maailman mediaa. Arvostelijan syyttävät häntä oman maansa median sensuroinnista ja toisinajattelijoiden vainosta.
Влади́мир Влади́мирович Пу́тин
день рождения : 7.10.1952 Ленинград
Vladimir Vladimirovitš Putin (s. 7.10.1952 Leningrad) : Venäjän nykyinen pääministeri. Hän toimi Venäjän federaation presidenttinä vuosina 2000–2008 sekä pääministerinä 1999–2000 ja uudelleen vuodesta 2008 lähtien.
(Jutussa lainattu APU-lehden 39/2011 artikkeleita; kirjoittajat:Matti Saari/Susanna Luikku)